joewein.net   joewein.de LLC
fighting spam and scams on the Internet
Try our spam filter!
Free trial for 30 days
  jwSpamSpy

Home
About Us
Spam
419/Nigeria
Fraud
Contact

"419" Scam – Advance Fee / Fake Lottery Scam

The so-called "419" scam is a type of fraud dominated by criminals from Nigeria and other countries in Africa. Victims of the scam are promised a large amount of money, such as a lottery prize, inheritance, money sitting in some bank account, etc.

Victims never receive this non-existent fortune but are tricked into sending their money to the criminals, who remain anonymous. They hide their real identity and location by using fake names and fake postal addresses as well as communicating via anonymous free email accounts and mobile phones.

Keep in mind that scammers DO NOT use their real names when defrauding people.
The criminals either abuse names of real people or companies or invent names or addresses.
Any real people or companies mentioned below have NO CONNECTION to the scammers!

Read more about such scams here or in our 419 FAQ. Use the Scam-O-Matic to verify suspect emails.

Click here to report a problem with this page.

 

 

Some comments by the Scam-O-Matic about the following email:

Fraud email example:

From: Paul Amoah <paul_amoah3@yahoo.com>
Date: Tue, 25 Jul 2006 07:29:44 -0700 (PDT)
Subject: DETAILS


HELLO PASTOR ROBERT ISED,

SORRY FOR MY LATE RESPONSE TO YOUR MAIL AND MAY THE GOODNESS OF THE LORD GOD ALMIGHTY CONTINUE TO BE WITH YOU AND YOUR FAMILY FOREVER.


HOW ARE YOU DOING MY GOOD FRIEND AND HOW ARE THE MEMBERS OF YOUR FAMILY DOING. MAY THE PEACE OF GOD CONTINUE TO BE WITH YOU AND THE ENTIRE MEMBERS OF YOUR FAMILY AMEN. IT SAYS IN THE BIBLE THAT MONEY WITHOUT CHRIST IS VANITY,AND AS YOU KNOW THAT FOR GOD SO LOVE US THE WORLD THAT HE GAVE HIS ONLY BEGOTTEN SON THAT WHO SO EVER BELIEVETH IN HIM SHALL NOT PERISH,BUT HAVE ETERNAL LIFE(JOHN 3:16)I WENT INTO PRAYER WITH THE LORD TO LEAD ME TO THE RIGHT PERSON WHO WILL BE WILLING TO HELP ME OUT ON GETTING THE FUND OUT OF THE SECURITY COMPANY TO HELP THOSE HOMELESS ONES AND ALSO TO THE MOTHERLESS BABIES HOME,AND MY HEART ACCEPTS YOU.


ALL MY LIFE I NEVER HAD A CHILD OF MY OWN I LOST MY LATE WIFE SO EARLY, I LOVED HER SO MUCH AND I REALLY MISSED HER I KNOW I WILL MEET HER AT THE BOSSOM OF THE LORD GOD ALMIGHTY AS SOON AS I LIVE THIS WORLD TO REST. SINCE MY LATE WIFE LEFT ME I PROMISED HER I WOULD NEVER GET MARRIED TO ANY OTHER WOMAN BECAUSE OF THE LOVE I HAD FOR HER. SINCE THEN I HAVE BEEN RUNNING OUR COMPANY THAT SHE LEFT DOWN FOR ME. I SAW THAT I CAN'T HANDLE THE COMPANY WHICH SHE LEFT DOWN FOR ME ON MY OWN BECAUSE BEFORE SHE DIED,I FOUND OUT THAT I HAD CANCER, SO I HAD IT SOLD TO ANOTHER COMPANY AND HAD THE MONEY DEPOSITED WITH A SECURITY COMPANY.

I AM GIVING TO YOU 5% OF THE FUND FOR HELPING ME ON THIS ASSIGMENT,AND I WILL MAP OUT 5% FOR ANY EXPENSES WHICH WILL BE MADE BY YOU OR ME DURING THE PROCESS OF RETRIEVING THIS MONEY FROM THE SECURITY COMPANY.THE FUND HAD BEEN THERE IN THE SECURITY COMPANY FOR SOME YEARS NOW. I WAS ALWAYS GETTING SICK AND THAT WAS WHY I HAD TO HAVE OUR COMPANY SOLD AND HAD THE FUND DEPOSITED FOR SECURITY PURPOSES. THE LORD PLACED IN MY HEART THAT THE FUND WHICH IS DEPOSITED WITH THE SECURITY COMPANY I SHOULD GIVE IT OUT TO THOSE HOPELESS ONCE AND ALSO PART OF THE MONEY TO THE MOTHERLESS BABIES HOME.

IT WAS HARD FOR ME TO GIVE IT OUT BUT I DONT HAVE ANY ALTERNATIVE BECAUSE I AM A DYING PATIENT. ALSO WITH WHAT THE DOCTOR TOLD ME THAT I WONT LIVE FOR LONG. I HAD THIS FEELINGS AND I AM CONVINCED THAT YOU CAN DO IT FOR ME AND IF MY MONEY GETS TO YOU IT IS SAFE. I AM SENDING TO YOU THIS EMAIL FROM A HOSPITAL BED WHERE I AM IN AFRICA. MY DEAR FRIEND WHAT I DO WANT FROM YOU IS TO ALWAYS KEEP ME IN YOUR PRAYERS FOR THE LORD TO FORGIVE ME.

I WILL GIVE TO YOU THE CONTACT OF MY LAWYER SO THAT YOU CAN CONTACT HIM FOR THE SECURITY COMPANY TO RELEASE THE FUND OUT TO YOU. WHAT I DO WANT YOU TO DO IS TO CONTACT HIM BY YOU INTRODUCING YOUR HUMBLE SELF TO HIM AND LET HIM KNOW YOU MORE BETTER AS THE NEW BENEFICIARY OF THE FUND ALSO.I WILL MAKE SURE THAT I CONTACT HIM ALSO.

THIS IS THE CONTACT INFORMATIONS OF MY LAWYER

NAME: BARRISTER PHILLIPS ANDERSON (ESQ)

E-MAIL ADDRESS: san_barristerphillipsanderson1@yahoo.com


MAY THE ALMIGHTY GOD BLESS YOU AND FULFILL ALL YOU HEART DESIRES.

THANKS AND REMAIN BLESSED.

REGARDS,
PAUL AMOAH.


---------------------------------
Do you Yahoo!?
Everyone is raving about the all-new Yahoo! Mail Beta.

Anti-fraud resources: