joewein.net   joewein.de LLC
fighting spam and scams on the Internet
Try our spam filter!
Free trial for 30 days
  jwSpamSpy

Home
About Us
Spam
419/Nigeria
Fraud
Contact

"419" Scam – Advance Fee / Fake Lottery Scam

The so-called "419" scam is a type of fraud dominated by criminals from Nigeria and other countries in Africa. Victims of the scam are promised a large amount of money, such as a lottery prize, inheritance, money sitting in some bank account, etc.

Victims never receive this non-existent fortune but are tricked into sending their money to the criminals, who remain anonymous. They hide their real identity and location by using fake names and fake postal addresses as well as communicating via anonymous free email accounts and mobile phones.

Keep in mind that scammers DO NOT use their real names when defrauding people.
The criminals either abuse names of real people or companies or invent names or addresses.
Any real people or companies mentioned below have NO CONNECTION to the scammers!

Read more about such scams here or in our 419 FAQ. Use the Scam-O-Matic to verify suspect emails.

Click here to report a problem with this page.

 

 

Some comments by the Scam-O-Matic about the following email:

Fraud email example:

From: Afrah El-kanemi <mrs_kanemistone@yahoo.co.uk>
Date: Mon, 11 Jun 2007 13:45:27 +0100 (BST)
Subject: YOURS SISTER AFRAH EL-KANEMI.


FROM MRS AFRAH EL-KANEMI,
ST.MARY HOSPITAL AND CONSULTANCY,
12 BP 4200 ABIDJAN 12,
MARCORY ABIDJAN COTE D'IVOIRE,

SSALAAMU ALLAIKUM,

GREETINGS,
I AM MRS AFRAH EL-KANEMI, I AM 63 YEARS OLD. I BECAME A CITIZEN OF NIGEL REPUBLIQUE DUE TO MARRIAGE, BUT I AM RESIDENT IN THE COTE D'IVOIRE AT PRESENT WHICH WILL PROBABLY BE MY FINAL RESTING PLACE. I WAS BORN AN ORPHAN IN 1942. I HAVE NO FATHER OR MOTHER, AND I HAVE NO RELATIVES. I WAS BLESSED TO HAVE MARRIED A HUMBLE AND KIND MAN, DR.MUSHARAF EL-KANEMI. WE BOTH STRUGGLED AND WORKED HARD AND THE ALMIGHTY ALAH BLESSED US ABUNDANTLY WITH RICHES. HE WAS A DEALER IN GOLD, DIAMONDS AND TANTALITE.

I AM NOW OLD AND SICK WITHOUT A HUSBAND AND CHILDREN. THIS HAS MADE ME UNHAPPY. I HAVE NOT RE-MARRIED DUE TO THE FACT THAT I WANT TO CHERISH MY HUSBAND'S MEMORIES. FOR 9MONTHS NOW I HAVE BEEN SERIOUSLY SICK. I AM PRESENTLY IN HOSPITAL SUFFERING FROM CANCER AND I HAD A STROKE WHICH HAS AFFECTED MY SPEECH. THE LEFT SIDE OF MY BODY IS PARALYSED. THE DOCTORS SAY I HAVE A FEW MONTHS LEFT TO LIVE. I CAN ONLY MOVE MY RIGHT HAND, AND I AM ABLE TO SEND YOU THIS MASSAGE WITH AN ASSISTANCE OF A SISTER NURSE (SISTER STELLA) WITH OUR DOCTORS PRIVATE COMPUTER.I HAVE LITTLE TIME SO I HAVE COMMITTED IT TO SPREADING MY WEALTH TOWARDS BETTER HEALTH CARE FOR MANKIND BECAUSE THIS WILL BE WHAT MY HUSBAND WANTED.
I DONT KNOW YOU, I WAS ABLE TO GET YOUR EMAIL ADDRESS THROUGH A
SPECIALISED SOURCE AND BY THE LEADING OF OUR GRATE PROPHET MUHAMMED.
BEFORE THE DEATH OF MY HUSBAND HE DEPOSITED US$10.5 MILLION IN CURRENCY IN A METALIC TRUNK BOX WITH AN INSURANCE AND SECURITY COMPANY HERE IN COTED'IVOIRE. THE METALIC TRUNK BOX WILL BE KINDLY DELIVERED TO YOU BY THE INSURANCE COMPANY AFTER THE APROVAL OF YOUR NAME AS MY BONIFIED NEW BENEFICIARY.(DIPLOMATIC COURRIER DELIVERY) BEING THE SAFEST MEANS OF TRANSFERING HUGE SUM
ALL DOCUMENTS AND PAPERWORKS ARE WITH ME. I WANT YOU TO TAKE CUSTODY OF THE DEPOSIT, AND USE THE MONEY TO BUILD AN ORPHANAGE IN YOUR COUNTRY. YOU WILL NAME IT AFTER MY HUSBAND NAME (DR.MUSHARAF EL-KANEMI ORPHANAGE HOME) AND THE REST OF THE FUND WILL BE USED IN SUPORTING THE WORKS OF ALMIGHTY ALLAH LIKE BUILDING HUASE OF ALLAH AND HELPING THE NEEDY.
INSHALLAH,GIVING TO THE POOR AND LESS PRIVILEDGED ONCES IS WHAT BEING A MUSLIM,THANKS BE TO ALMIGHTY ALLAH THAT I AM BURN AS A MUSLEM.
ALL I NEED FROM YOU IS YOUR ASSURANCE THAT YOU WILL USE THIS FUNDS JUDICIOUSLY AS STATED IN THIS MESSAGE I AM NOT ABLE TO USE MY LAPTOP AS OFTEN AS I WILL LIKE DUE TO THE ADVICE GIVEN ME BY THE DOCTOR. THIS IS ALL FOR NOW. PLEASE WHEN ONCE YOU ENDEAVOUR TO DO ACCORDING TO MY INSTRUCTION DONT FORGET TO WRITE ME BACK AS SOON AS POSSIBLE.
MAY THE ALMIGHTY ALLAH THE MERCIFUL AND THE PRECIOUSE ONE BLESSED YOU AND YOUR FAMILY.
ALLH HAFIZ,
MRS AFRAH EL-KANEMI.

---------------------------------
You're not bound to your email address, it's a snitch to switch. Give Yahoo! Mail a try.


---------------------------------
Nervous about who has your email address? Yahoo! Mail can help you win the war against spam.

Anti-fraud resources: