joewein.net   joewein.de LLC
fighting spam and scams on the Internet
Try our spam filter!
Free trial for 30 days
  jwSpamSpy

Home
About Us
Spam
419/Nigeria
Fraud
Contact

"419" Scam – Advance Fee / Fake Lottery Scam

The so-called "419" scam is a type of fraud dominated by criminals from Nigeria and other countries in Africa. Victims of the scam are promised a large amount of money, such as a lottery prize, inheritance, money sitting in some bank account, etc.

Victims never receive this non-existent fortune but are tricked into sending their money to the criminals, who remain anonymous. They hide their real identity and location by using fake names and fake postal addresses as well as communicating via anonymous free email accounts and mobile phones.

Keep in mind that scammers DO NOT use their real names when defrauding people.
The criminals either abuse names of real people or companies or invent names or addresses.
Any real people or companies mentioned below have NO CONNECTION to the scammers!

Read more about such scams here or in our 419 FAQ. Use the Scam-O-Matic to verify suspect emails.

Click here to report a problem with this page.

 

 

Some comments by the Scam-O-Matic about the following email:

Fraud email example:

From: AMINA <sisamina1@yahoo.cn>
Reply-To: sisteraminamina@yahoo.fr
Date: Fri, 13 Jun 2008 21:59:35 +0800 (CST)
Subject: DONATION FROM MRS AMINA


GREETINGS,
I AM MRS AMINA ALWI, I AM 65 YEARS OLD. I BECAME A CITIZEN OF NIGELREPUBLIQUE DUE TO MARRIAGE, BUT I AM RESIDING IN THE COTE D'IVOIRE AT PRESENT WHICH WILL PROBABLY BE MY FINAL RESTING PLACE. I WAS BORN AN ORPHAN IN 1942.

I HAVE NO FATHER OR MOTHER, AND I HAVE NO RELATIVES. I WAS BLESSED TO HAVE MARRIED A HUMBLE AND KIND MAN, . WE BOTH STRUGGLED AND WORKED HARD AND THE ALMIGHTY GOD BLESSED US ABUNDANTLY WITH RICHES. HE WAS A DEALER IN GOLD, DIAMONDS AND TANTALITE.

I AM NOW OLD AND SICK WITHOUT A HUSBAND AND CHILDREN. THIS HAS MADE ME UNHAPPY. I HAVE NOT RE-MARRIED DUE TO THE FACT THAT I WANT TO CHERISH MY HUSBAND'S MEMORIES. FOR 9MONTHS NOW I HAVE BEEN SERIOUSLY SICK. I AM PRESENTLY IN HOSPITAL SUFFERING FROM CANCER AND I HAD A STROKE WHICH HAS AFFECTED MY SPEECH. THE LEFT SIDE OF MY BODY IS PARALYSED.

THE DOCTORS SAY I HAVE A FEW MONTHS LEFT TO LIVE. I CAN ONLY MOVE MY RIGHT HAND, AND I AM ABLE TO WRITE LITTLE WITH IT WHAT I HAVE WRITTEN IS BEEN SENT TO YOU VIA EMAIL BY MY DOCTORS PRIVATE COMPUTER.I HAVE LITTLE TIME SO I HAVE COMMITTED IT TO SPREADING MY WEALTH TOWARDS BETTER HEALTH CARE FOR MANKIND BECAUSE THIS WILL BE WHAT MY HUSBAND WANTED. I AM CURRENTLY BEING ATTENDED TO BY A PRIVATE NURSE AT MY ABODE. I HAVE EARMARKED SOME FUNDS FOR THE MANAGEMENT AND TO UPGRADE AND BUILD A NEW CANCER RESEARCH FACILITY WHERE I WAS BEING TREATED UP TO A FEW MONTHS AGO.THIS WILL PROVIDE BETTER HEALTH CARE FOR OTHER CANCER PATIENTS.

I DONT KNOW YOU, I WAS ABLE TO GET YOUR EMAIL ADDRESS THROUGH A
SPECIALISED SOURCE AND BY THE LEADING OF OUR GRATE GOD. THERE ARE SEVERAL PROJECTS OF WHICH I DONT HAVE TIME TO EXECUTE AT PRESENT SO I AM CONTACTING DIFFERENT INDIVIDUALS WITH THE HOPE THAT YOU WILL CARRY OUT MY INSTRUCTIONS FOR THE SAKE OF HUMANITY AND GOD BEFORE THE DEATH OF MY HUSBAND HE DEPOSITED ABOUT US$3.5 MILLION IN CURRENCY AND GOLD WITH A BANK. ALL DOCUMENTS AND PAPERWORKS ARE WITH ME.

I WANT YOU TO TAKE CUSTODY OF THE DEPOSIT, AND USE THE MONEY TO BUILD AN ORPHANAGE IN YOUR COUNTRY. YOU WILL NAME IT AFTER MY HUSBAND NAME (DR.MUSTAFA ALWI ORPHANAGE HOME) AND THE REST OF THE FUND WILL BE USED IN SUPORTING THE WORKS OF ALMIGHTY GOD LIKE BUILDING HOUSE OF GOD AND HELPING THE NEEDY.

I DO NOT WANT ANY OF MY RELATIVES TO BENEFIT FROM OUR LABOUR BECAUSE MOST OF THEM AVOIDED US WHEN WE WERE STRUGGLING AND SOME OF THEM ARE MUSLIMES THEY HAVE NO IDEA ABOUT MY PRESENT LOCATION. GIVING TO THE POOR AND LESS PRIVILEDGED IS WHAT BEING A CHRISTAIN ,THANKS BE TO ALMIGHTY GOD THAT I AM BORN AS A CHRISTAIN ALL I NEED FROM YOU IS YOUR ASSURANCE THAT YOU WILL USE THIS FUNDS JUDICIOUSLY AS STATED IN THIS MESSAGE.

MAY THE ALMIGHTY GOD THE MERCIFUL AND THE PRECIOUSE ONE BLESSED YOU
AND YOUR FAMILY.

YOURS BELOVETH,

AMINA ALWI



---------------------------------
ÑÅ»¢ÓÊÏ䣬ÄúµÄÖÕÉúÓÊÏ䣡

Anti-fraud resources: