joewein.net   joewein.de LLC
fighting spam and scams on the Internet
Try our spam filter!
Free trial for 30 days
  jwSpamSpy

Home
About Us
Spam
419/Nigeria
Fraud
Contact

"419" Scam – Advance Fee / Fake Lottery Scam

The so-called "419" scam is a type of fraud dominated by criminals from Nigeria and other countries in Africa. Victims of the scam are promised a large amount of money, such as a lottery prize, inheritance, money sitting in some bank account, etc.

Victims never receive this non-existent fortune but are tricked into sending their money to the criminals, who remain anonymous. They hide their real identity and location by using fake names and fake postal addresses as well as communicating via anonymous free email accounts and mobile phones.

Keep in mind that scammers DO NOT use their real names when defrauding people.
The criminals either abuse names of real people or companies or invent names or addresses.
Any real people or companies mentioned below have NO CONNECTION to the scammers!

Read more about such scams here or in our 419 FAQ. Use the Scam-O-Matic to verify suspect emails.

Click here to report a problem with this page.

 

 

Some comments by the Scam-O-Matic about the following email:

Fraud email example:

From: "maouma oumah" <maouma7441@yahoo.fr>
Date: Thu, 4 Nov 2010 00:52:08 +0100 (CET)
Subject: Good-Day My Dear

FROM: MRS MARIBEL OUMAH
EMAIL:maribel7441@yahoo.fr

I AM MRS MARIBEL OUMAH, 45 YEARS OLD FROM FROM PHILIPPINE. I BECAME A CITIZEN OF COTE D'IVOIRE DUE TO MARRIAGE WITH DR. DIDIER OUMAH FROM COTE D'IVOIRE WHICH WILL PROBABLY BE MY FINAL RESTING PLACE. I WAS BORN AN ORPHAN IN MY HOME TOWN,THEREAFTER WAS BLESSED TO HAVE MARRIED A HUMBLE AND KIND MAN DR. DIDIER OUMAH.
WE BOTH STRUGGLED AND WORKED HARD AND THE ALMIGHTY BLESSED US ABUNDANTLY WITH RICHES.I AM NOW OLD AND SICK WITHOUT A HUSBAND AND CHILDREN. THIS HAS MADE ME UNHAPPY. I HAVE NOT RE-MARRIED DUE TO THE FACT THAT I WANT TO CHERISH MY HUSBAND'S MEMORIES. FOR SOME MONTHS NOW I HAVE BEEN SERIOUSLY SICK.

I AM PRESENTLY IN HOSPITAL SUFFERING FROM CANCER AND I HAD A STROKE WHICH HAS AFFECTED MY SPEECH. THE LEFT SIDE OF MY BODY IS PARALYZED. THE DOCTORS SAY I HAVE A FEW MONTHS LEFT TO LIVE. I COULD BE ABLE TO COMMUNICATE WITH YOU WITH THE HELP OF MY NURSE DUE TO URGENCY SO THAT I WILL HAND OVER THE INFORMATION'S OF THIS FUNDS TO YOU NOW THAT I AM STILL ALIVE.

I DON'T KNOW YOU, AND I WANT YOU TO KNOW THAT I CONTACTED YOU BY THE LEADING OF THE ALMIGHTY GOD. BEFORE THE DEATH OF MY HUSBAND HE DEPOSITED THE SUM OF US$10.5 MILLION IN A FINANCE COMPANY. PLEASE I WANT YOU TO BENEFIT THIS FUNDS FOR ORPHANAGE, LESS PRIVILEGED PEOPLE AND WIDOWS IN YOUR COUNTRY IN REMEMBRANCE OF MY LATE HUSBAND'S NAME IN YOUR COUNTRY AND OTHER COUNTRIES AS WELL.

PLEASE ALL I NEED FROM YOU IS YOUR ASSURANCE AND SINCERITY THAT YOU WILL USE THIS FUNDS JUDICIOUSLY AS STATED IN THIS MESSAGE BY SENDING ME YOUR FULL CONTACT DETAILS AND A SCAN COPY OF YOUR INTERNATIONAL PASSPORT. I TOOK THIS DECISION BECAUSE I DON'T HAVE ANY CHILD THAT WILL INHERIT THIS FUNDS AND I DO NOT WANT IN A WAY WHERE THIS MONEY WILL BE USED IN AN IN GODLY WAY. THIS IS WHY I AM TAKING THIS DECISION TO HAND YOU OVER THIS FUNDS.

I AM NOT AFRAID OF DEATH HENCE I KNOW WHERE I AM GOING. I WANT YOU TO ALWAYS REMEMBER ME IN YOUR PRAYERS BECAUSE OF MY UP COMING CANCER SURGERY.I SHALL SEND YOU MORE DETAILS AND THE CONTACT OF THE FINANCE COMPANY ONCE I HEAR FROM YOU IN MY NEXT EMAIL AS I CAN NOT HANDLE THE LEGAL STEPS DUE TO MY PRESENT ILLNESS HERE IN THE HOSPITAL.

PLEASE WRITE ME BACK WITH HIS EMAIL ADDRESS maribel7441@yahoo.fr IF YOU ARE INTERESTED.

BEST REGARDS.
MRS MARIBEL OUMAH.
___________________________________________________________
WEB.DE DSL Doppel-Flat ab 19,99 &euro;/mtl.! Jetzt auch mit
gratis Notebook-Flat! http://produkte.web.de/go/DSL_Doppel_Flatrate/2

Anti-fraud resources: