joewein.net   joewein.de LLC
fighting spam and scams on the Internet
Try our spam filter!
Free trial for 30 days
  jwSpamSpy

Home
About Us
Spam
419/Nigeria
Fraud
Contact

"419" Scam – Advance Fee / Fake Lottery Scam

The so-called "419" scam is a type of fraud dominated by criminals from Nigeria and other countries in Africa. Victims of the scam are promised a large amount of money, such as a lottery prize, inheritance, money sitting in some bank account, etc.

Victims never receive this non-existent fortune but are tricked into sending their money to the criminals, who remain anonymous. They hide their real identity and location by using fake names and fake postal addresses as well as communicating via anonymous free email accounts and mobile phones.

Keep in mind that scammers DO NOT use their real names when defrauding people.
The criminals either abuse names of real people or companies or invent names or addresses.
Any real people or companies mentioned below have NO CONNECTION to the scammers!

Read more about such scams here or in our 419 FAQ. Use the Scam-O-Matic to verify suspect emails.

Click here to report a problem with this page.

 

 

Some comments by the Scam-O-Matic about the following email:

Fraud email example:

From: "James Sandham" (may be fake)
Reply-To: <j.sandh2@live.com>
Date: Wed, 4 Apr 2012 12:29:51 +0200
Subject: Van James Sandham

Van James Sandham.
2 John Street,
WC1N 2ES DX 29
Chancery Lane.
Londen, het Verenigd Koninkrijk.
E-mail: j.sandh2@live.com

hallo,

Groeten aan u en uw familie. Ik heb per e-mail je eerder zonder een reactie van u;mijn namen zijn James Sandham, Ik ben een advocaat en een zakelijk adviseur. Een van mijn buitenlandse klanten (Naam achtergehouden) stierf enkele jaren geleden en geen familielid is hier gevestigd in Londen of in zijn geboorteland.

Onlangs was ik officieel op de hoogte van een bank hier in Londen, dat mijn overleden gelden van cliënten in totaal de som van (7,320,000.00 EUR) zeven miljoen driehonderdtwintigduizend Britse Pond Sterling pond in een pensioen-account heeft. Dit fonds is de pensioen-en levensverzekeringen uitkeringen betaald aan mijn cliënt door een verzekeringsmaatschappij.

Zodra ik ben verzekerd van uw vertrouwen, Ik ben bereid om u te presenteren als de erfgenaam van mijn overleden cliënt gemachtigd u om deze pensioen-en levensverzekeringen fonds ontvangen, er is geen familielid op de hoogte van dit fonds en ik heb niet in staat geweest om iemand voor de bijna tien jaar lang vinden. Stuur mij de volgende details als u kunt werken met mij:

FULL NAMEN:
CONTACT ADRES:
MOBILE:

Merk op dat ik heb uw contactpersoon gevonden door de Kamer van Koophandel en mijn belangrijkste reden voor contact met u is als gevolg van uw status als een buitenlander als ik wil het geld naar het buitenland worden gestuurd. Laat het me weten als je kan werken met mij als dit is urgent.

Met vriendelijke groet,
James Sandham
j.sandh2@live.com

Anti-fraud resources: