joewein.net   joewein.de LLC
fighting spam and scams on the Internet
Try our spam filter!
Free trial for 30 days
  jwSpamSpy

Home
About Us
Spam
419/Nigeria
Fraud
Contact

"419" Scam – Advance Fee / Fake Lottery Scam

The so-called "419" scam is a type of fraud dominated by criminals from Nigeria and other countries in Africa. Victims of the scam are promised a large amount of money, such as a lottery prize, inheritance, money sitting in some bank account, etc.

Victims never receive this non-existent fortune but are tricked into sending their money to the criminals, who remain anonymous. They hide their real identity and location by using fake names and fake postal addresses as well as communicating via anonymous free email accounts and mobile phones.

Keep in mind that scammers DO NOT use their real names when defrauding people.
The criminals either abuse names of real people or companies or invent names or addresses.
Any real people or companies mentioned below have NO CONNECTION to the scammers!

Read more about such scams here or in our 419 FAQ. Use the Scam-O-Matic to verify suspect emails.

Click here to report a problem with this page.

 

 

Some comments by the Scam-O-Matic about the following email:

Fraud email example:

From: "MRS.FATIMA MOHAMMED" (may be fake)
Reply-To: <mohammed.fatima56@gmail.com>
Date: Tue, 20 May 2014 15:25:55 +0100
Subject: YOURS SISTER IN ISLAM.

FROM MRS.FATIMA MOHAMMED
AS SALAAM ALAIKUM !!!

DEAR IN SALAM,

I AM MRS FATIMA MOHAMMED FROM SUDAN, I AM MARRIED TO MR.USMAN MOHAMMED WHO WORK WITH OUR SUDAN EMBASSY HERE IN TRIPOLI LIBYA FOR FIVE YEARS BEFORE HE DIED FEW MONTHS AGO, WHEN THE GADDAFI OPPOSITION STRUCK IN TRIPOLI LIBYA. WE WERE MARRIED FOR SIX YEARS WITHOUT A CHILD, HE DIED TWO WEEKS AFTER THE STRUCK IN THE HOSPITAL IN TRIPOLI LIBYA.

WHEN MY LATE HUSBAND WAS ALIVE, WHEN THE WAR IN LIBYA WAS STILL GOING ON, HE QUICKLY DEPOSITED THE SUM OF { 8.8M EIGHT MILLION EIGHT HUNDRED THOUSAND AMERICA DOLLARS WITH WORLDWIDE DIPLOMATIC DELIVERY SERVICE DEPARTMENT HERE IN TRIPOLI, UNDER THE UNITED NATION ORGANIZATION. PRESENTLY THIS MONEY IS STILL DEPOSITED IN THE ORGANIZATION. BUT NOW I AM PRESENTLY HOSPITALIZED IN A PRIVATE WARD IN A PRIVATE HOSPITAL HERE IN UNITED KINGDOM LONDON, AFTER I LOST MY HUSBAND I WAS FLEW TO LONDON IMMEDIATELY FOR SPECIAL TREATMENT. BECAUSE I WAS AFFECTED BY THE STRUCK AS WELL . WE WERE TOGETHER WHEN THE GADDAFI OPPOSITION STRUCK IN THE AREA WERE WE LIVE IN TRIPOLI LIBYA . I HAVE BEEN DIAGNOSED OF PARTIAL STROKE].IT HAS DEFILED ALL FORMS OF MEDICAL TREATMENT. AND NOW I HAVE FEW MONTHS TO LIVE ACCORDING TO MEDICAL CHECK UP,

I HAVE DECIDED TO DONATE THIS MONEY TO ANY ORPHANAGE HOME, OR THE LESS PRIVILEGE ,I HAVE DECIDED TO HELP PEOPLE WHO ARE SUFFERING IN ANY PART OF THE WORLD THAT WILL PRAY FOR ME TO ENTER THE KINGDOM OF GOD, I DON'T WANT TO DIE AND GO TO HELL. BUT I WANT TO DIE AND GO TO HEAVEN AS A FAITHFUL WIFE.

I TOOK THIS DECISION BECAUSE I DON'T HAVE ANY CHILD THAT WILL INHERIT THIS MONEY AND MY HUSBANDS RELATIVES ARE NOT FAITHFULS, AND I DON'T WANT MY HUSBANDS EFFORTS TO BE USED AGAINST HIS WILL. I DON'T IN ANY WAY WANT THIS MONEY WILL TO BE USED IN AN UNGODLY WAY. THIS IS WHY I AM TAKING THIS DECISION TO HAND OVER THIS FUNDS TO YOU, I AM NOT AFRAID OF DEATH HENCE I KNOW WHERE I AM GOING. I KNOW I AM GOING TO BE IN THE HANDS OF ALMIGHTY ALLAH, BECAUSE HE SAYS IN THE HOLY QUMRAN THAT HE IS GOING TO FIGHT MY BATTLE AND I SHALL HOLD MY PEACE.

I DON'T NEED ANY TELEPHONE COMMUNICATION IN THIS REGARDS . BECAUSE OF MY PRESENT HEALTH CONDITION ACCORDING TO MEDICAL INSTRUCTION. I WANT YOU TO ALWAYS PRAY FOR ME. MY HAPPINESS IS THAT I LIVED A LIFE OF A WORTHY MUSLIM WIFE , WHOEVER WANTS TO SERVE ALLAH MUST SERVE HIM IN SPIRIT AND TRUTH. PLEASE ALWAYS BE PRAYERFUL ALL THROUGH YOUR LIFE.

WRITE BACK AS SOON AS POSSIBLE, BECAUSE ANY DELAY IN YOUR REPLY WILL GIVE ME THE ROOM IN SEARCHING FOR ANOTHER PERSON IN THIS SAME PURPOSE. PLEASE ASSURE ME THAT YOU WILL ACT ACCORDINGLY AS I STATED HEREIN.

HOPING TO RECEIVE YOUR URGENT AND POSITIVE RESPONSE.

YOURS SISTER IN ISLAM.

MRS.FATIMA MOHAMMED

ALLAH HAFIZ.
AS SALAM ALAIKUM !!!

Anti-fraud resources: