joewein.net   joewein.de LLC
fighting spam and scams on the Internet
Try our spam filter!
Free trial for 30 days
  jwSpamSpy

Home
About Us
Spam
419/Nigeria
Fraud
Contact

"419" Scam – Advance Fee / Fake Lottery Scam

The so-called "419" scam is a type of fraud dominated by criminals from Nigeria and other countries in Africa. Victims of the scam are promised a large amount of money, such as a lottery prize, inheritance, money sitting in some bank account, etc.

Victims never receive this non-existent fortune but are tricked into sending their money to the criminals, who remain anonymous. They hide their real identity and location by using fake names and fake postal addresses as well as communicating via anonymous free email accounts and mobile phones.

Keep in mind that scammers DO NOT use their real names when defrauding people.
The criminals either abuse names of real people or companies or invent names or addresses.
Any real people or companies mentioned below have NO CONNECTION to the scammers!

Read more about such scams here or in our 419 FAQ. Use the Scam-O-Matic to verify suspect emails.

Click here to report a problem with this page.

 

 

Some comments by the Scam-O-Matic about the following email:

Fraud email example:

From: <shs@home.sk>
Date: 22 Jan 2021 07:48:59 +0400
Subject: =?utf-8?B?xIxla8OhbsOtIG5hIHBsYXRidS4=?=


Ahoj!Už sis všiml, že jsem ti nedávno poslal z tvého účtu emailovou zprávu?Ano, znamená to, že mám neomezený přístup k tvému zařízení.Několik posledních měsíců tě sleduji.Přemýšlíš, jak je to možné? No, tvůj systém byl infikován malwarem pocházejícím z erotického webu, který jsi navštívil. Možná těmhle věcem nerozumíš, a tak se ti to pokusím vysvětlit.S pomocí viru trojského koně jsem získal kompletní přístup k tvému PC a všem dalším zařízením.To jednoduše znamená, že tě můžu pouhým zapnutím tvé kamery a mikrofonu kdykoliv sledovat, aniž by sis čehokoliv všimnul. Kromě toho mám také přístup k seznamu tvých kontaktů a veškeré korespondenci.Možná si teď říkáš: “Vždyť mám na počítači aktivní antivirus, tak jak k tomu mohlo dojít. Jak to, že jsem nedostal žádné upozornění?” Odpověď je prostá: můj malware totiž používá ovladače, které každé čtyři hodiny aktualizují podpisy, díky čemuž je nezjistitelný a tvůj antivirový program o něm nemá tušení.Mám k dispozici video, na kterém si v jeho levé části honíš, zatímco v pravé polovině obrazovky se přehrává klip, při jehož sledování masturbuješ.A chtěl bys vědět, co ti s ním můžu způsobit? Jediným kliknutím myši můžu tohle video odeslat na všechny používané sociální sítě a všem tvým emailovým kontaktům.Stejně tak mohu sdílet přístup k veškeré tvé emailové korespondenci a messengerům, jehož služby využíváš.Pokud tomu chceš zabránit, jediné, co pro to musíš udělat, je – převést na moji bitcoinovou adresu bitcoiny v hodnotě 25000 Kč (pokud nevíš, jak to udělat, stačí si otevřít prohlížeč a do vyhledávače zadat výraz: “Koupit bitcoiny”).Moje bitcoinová adresa (BTC Wallet) je: 1Lsx7zGBeJSZCAv7zRu128Ho8K6uRKHVnt Jakmile obdržím potvrzení o platbě, video okamžitě smažu a je hotovo. Už o mně nikdy víc neuslyšíš.Na provedení transakce máš 2 dny (48 hodin).Po otevření tohoto emailu dostanu upozornění a časomíra se spustí.Jakýkoliv pokus o podání stížnosti k ničemu nevede, neboť tento email nelze zpětně dohledat a totéž platí i pro moje bitcoinové ID.Na tomhle jsem totiž pracoval hodně dlouhou dobu a chybám jsem nedal žádný prostor. Pokud bych se jakýmkoliv způsobem dozvěděl, že jsi tuhle zprávu ukázal nějaké třetí osobě, výše uvedené video okamžitě zveřejním.

Anti-fraud resources: