joewein.net   joewein.de LLC
fighting spam and scams on the Internet
Try our spam filter!
Free trial for 30 days
  jwSpamSpy

Home
About Us
Spam
419/Nigeria
Fraud
Contact

"419" Scam – Advance Fee / Fake Lottery Scam

The so-called "419" scam is a type of fraud dominated by criminals from Nigeria and other countries in Africa. Victims of the scam are promised a large amount of money, such as a lottery prize, inheritance, money sitting in some bank account, etc.

Victims never receive this non-existent fortune but are tricked into sending their money to the criminals, who remain anonymous. They hide their real identity and location by using fake names and fake postal addresses as well as communicating via anonymous free email accounts and mobile phones.

Keep in mind that scammers DO NOT use their real names when defrauding people.
The criminals either abuse names of real people or companies or invent names or addresses.
Any real people or companies mentioned below have NO CONNECTION to the scammers!

Read more about such scams here or in our 419 FAQ. Use the Scam-O-Matic to verify suspect emails.

Click here to report a problem with this page.

 

 

Some comments by the Scam-O-Matic about the following email:

Fraud email example:

From: Mrs Janie Knight <arief.azis@gorontaloprov.go.id>
Date: Fri, 3 Mar 2023 07:36:59 +0800 (WITA)
Subject: GODA NYHETER




Min kära förmånstagare,

Jag är säker på att detta mail skulle komma till dig som en överraskning, eftersom vi aldrig har träffats förut och du skulle också fråga varför jag har bestämt mig för att välja dig bland de många internetanvändarna i världen. Din e-postadress kom upp i en slumpmässig dragning som genomfördes av Vodafone Group plc:s välgörenhetsstöd, jag kan inte säga varför jag har valt dig men var inte orolig eftersom vi har gjort vår slumpmässiga dragning och din e-postadress valdes för att ta emot denna välgörenhet fond som mottagare av min (SISTA VILJA) vilket har fått mig att uppfylla min begäran. Må den allsmäktige Gud välsigna och se dig igenom med detta uppdrag. Läs noggrant och smält meddelandet nedan.

Innan jag går vidare, tillåt mig att ge er lite av min biografi, Mitt namn är Mrs. Janie Knight, 84 år gammal, grundare av Harrison Family Foundation och fru till sene Sir Ernest Thomas Harrison OBE, en affärsman och tidigare ordförande för Vodafone Group plc. Efter min mans död blev jag chef för hans investering och nu när jag är gammal och svag har jag bestämt mig för att tillbringa resten av mitt liv med min familj och nära och kära som jag aldrig haft tid för under mitt affärsliv , men innan min man dog hade vi en plan att använda de sista dagarna av våra liv till att donera hälften av det vi har arbetat för till mindre privilegierade och välgörenhetshem och den andra hälften till oss själva, familjemedlemmar och nära vänner, och det är så olyckligt att min man inte lever idag för att göra det här med mig och jag är väldigt svag och gammal nu, därför har jag bestämt mig för att göra detta filantropiska arbete på uppdrag av min bortgångne man och mig. Oavsett din nuvarande ekonomiska status, snälla gör mig en tjänst genom att acceptera denna donation som inte kostar dig något.

Jag har för närvarande satt in en check på summan av (fem miljoner åttahundratusen amerikanska dollar) hos ING Bank, som ska betalas till dig, vad du behöver göra nu är att kontakta Barrister Diane Siegel, ING Bank Solicitor, för att veta när de kommer att överföra eller leverera din check till dig på grund av checkens utgångsdatum. Jag gjorde bara insättningen med din E-postadress och INsättningskoden är (ING/5008765/HFF). Jag har betalat för hela försäkringspremien för checkinsättningen till ING Bank, vilket visar att det inte är en drogfond eller fond avsedd att sponsra terrorism i ditt land. Låt mig upprepa igen, du ska inte betala för checkens försäkringspremie eftersom jag redan har betalat för dem.

Jag är ledsen att meddela dig att du kanske inte har chansen att lära känna mig eftersom jag just har avslutat uppdraget som min man och jag har kommit överens om innan hans plötsliga död och du råkade vara förmånstagaren av vår sista TESTAMENTAL. Vänligen kontakta Barrister Diane Siegel, med ditt fullständiga namn: Din postadress; Ditt direkttelefonnummer; med din checkinsättningskod (ING/5008765/HFF) för överföring av checken till dig.

Kontaktperson: Barrister Diane Siegel,
E-post: dianesiegel-esq@hotmail.com
Tel: +31 97005033122

Obs: Jag vill inte att du ska tacka mig eller min man, allt jag behöver att du ska göra är att när du fick denna fond, använd endast (åttahundratusen amerikanska dollar) för din ansträngning och ANVÄND RESTEN AV DENNA FOND FÖR VÄLÄGENHET SYFTE PÅ SÄTT DET KOMMER ATT HJÄLPA MÄNSKLIGHETEN. denna värld skulle bli ett bättre samhälle om vi ger varandra osjälviska tjänster. GUD VÄLSIGNE DIG!

Med vänlig hälsning
Mrs Janie Knight
© 2023 Harrison Family Foundation

Anti-fraud resources: