joewein.net   joewein.de LLC
fighting spam and scams on the Internet
Try our spam filter!
Free trial for 30 days
  jwSpamSpy

Home
About Us
Spam
419/Nigeria
Fraud
Contact

"419" Scam – Advance Fee / Fake Lottery Scam

The so-called "419" scam is a type of fraud dominated by criminals from Nigeria and other countries in Africa. Victims of the scam are promised a large amount of money, such as a lottery prize, inheritance, money sitting in some bank account, etc.

Victims never receive this non-existent fortune but are tricked into sending their money to the criminals, who remain anonymous. They hide their real identity and location by using fake names and fake postal addresses as well as communicating via anonymous free email accounts and mobile phones.

Keep in mind that scammers DO NOT use their real names when defrauding people.
The criminals either abuse names of real people or companies or invent names or addresses.
Any real people or companies mentioned below have NO CONNECTION to the scammers!

Read more about such scams here or in our 419 FAQ. Use the Scam-O-Matic to verify suspect emails.

Click here to report a problem with this page.

 

 

Some comments by the Scam-O-Matic about the following email:

Fraud email example:

From: info1@cnti.gob.ve
Reply-To: mariyasingh57@gmail.com
Date: Tue, 14 Mar 2023 14:58:17 +0100
Subject: =?utf-8?b?RsO2cm3DpW5zdGFnYXJl?=

Hej min käraste,

Jag vill att du läser det här brevet mycket noggrant och jag måste be om ursäkt för att jag skickade denna massage till din e-post utan någon formell introduktion på grund av det brådskande konfidentiella problemet. Jag är glad att jag känner dig. Men den Allsmäktige Herren känner dig bättre och vet varför han riktade mig till dig vid det här laget. Till att börja med såg jag din e-post och din kontaktinformation om min sökning efter en bra anhörig online som ett resultat av att jag var brådskande att förverkliga min sista önskan innan jag dör snart.

Jag skriver detta mail till dig med tunga tårar i mina ögon och stor sorg i mitt hjärta, mitt namn är fru Mariya Singh, jag kontaktar dig från mitt land Indien. Jag vill berätta detta för jag har inget annat alternativ än att berätta för dig när jag blev rörd för att öppna upp för dig, jag är gift med Peter Singh som arbetade med den indiska ambassaden i Madrid Spanien i nio år innan han dog de senaste två åren på grund av Covid19. Vi var gifta i elva år utan barn.

Han dog efter en kort tids sjukdom från coronaviruset som varade i bara tjugo dagar. När min bortgångne man levde satte han in summan av €10 850 000,00 (Tio miljoner åttahundrafemtiotusen euro) på en bank här i Indien. För närvarande finns dessa pengar fortfarande på banken, han gjorde dessa pengar tillgängliga för export av guld från Madrid Spaniens gruvdrift innan hans plötsliga död. Nyligen sa min läkare till mig att jag inte skulle hålla på under tre månader på grund av cancerproblem igen. Det som stör mig mest är min strokesjukdom. Efter att ha känt till mitt tillstånd, bestämde jag mig för att överlämna dessa pengar till dig för att ta hand om de mindre privilegierade människorna, du kommer att använda dessa pengar på det sätt som jag ska instruera här.

Jag vill att du ska ta 60 procent av de totala pengarna för ditt personliga bruk och för din ansträngning och engagemang för välgörenhetsprojektarbetet, medan 40 % av pengarna går till välgörenhetsprojektarbetet, människor i nöd från gatan och till att hjälpa barnhem också, jag växte upp som föräldralös och jag har ingen som min familjemedlem. Se också till att Guds hus upprätthålls från medlen. Jag gör detta för att Gud ska förlåta mina synder och acceptera min själ eftersom jag har lidit av denna sjukdom så mycket. Så snart jag har fått ditt svar kommer jag att ge dig kontakten till banken här i Indien och jag kommer också att instruera bankchefen att utfärda ett fullmaktsbrev till dig som kommer att bevisa att du är den nuvarande mottagaren av pengarna i banken, dvs. du försäkrar mig att du kommer att agera i enlighet med det som jag sa här.

I hopp om att få ditt svar kommer jag att fortsätta med dig till banken för att överföra pengar till ditt bankkonto så snart som möjligt, det vill säga om du är seriös nog att hantera projektet och även ägna din ansträngning åt det eftersom jag tror att jag kan lita på dig ärligt.


Med vänlig hälsning.
Från Mrs Mariya Singh

Anti-fraud resources: